Ελλάδα

Στα σκαριά νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

4 Jul 2023

Πώς θα καταβληθούν οι δόσεις

Ένας στους δυο φορολογούμενους που έχει υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνει καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022, πάνω από τρεις στους δέκα έχουν λάβει χρεωστικό «ραβασάκι» και καλούνται να πληρώσουν 1.058 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ λιγότεροι από δύο στους δέκα φορολογούμενους έχει επιστροφή φόρου.

Μέχρι στιγμής και ενώ απομένουν 26 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει ακόμα την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου θα πρέπει σε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά πάνω από 95.000 δηλώσεις.

Το «παράθυρο» της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων είναι ανοιχτό με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να λαμβάνει αποφάσεις στα μέσα Ιουλίου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί νέα παράταση τότε οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος στα τέλη Αυγούστου.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα στο ΤΑΧΙS έχουν υποβληθεί 3.844.976 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. με το λογαριασμό να διαμορφώνεται ως εξής:

– Το 50,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 1.940.174 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

– Για το 16,91% των φορολογουμένων ή για 650.185 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 350 ευρώ ή στα 227,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

–  Το 32,63% των φορολογουμένων δηλαδή τρεις στους δέκα καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.254.615 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,327 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.058 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.

–  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Πηγή: ΟΤ

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων έως 15 Δεκεμβρίου

Οι αμπελουργοί των Τρικάλων πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συγκομιδής τους έως τις 15 Δεκεμβρίου, αλλιώς αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Read More


Η Ελλάδα του 2025 σε νέα εποχή: Ο Πρωθυπουργός παραδίδει φάρμακα κατ’ οίκον – τέλος στις ουρές, αρχή στον Παράδεισο

Η Ελλάδα του 2025 «τέλος στις ουρές»: ο Πρωθυπουργός παραδίδει φάρμακα κατ’ οίκον στον Γιάννη – η νέα εικόνα κοινωνικής…

Read More


Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Νομού Τρικάλων 15–19 Σεπτεμβρίου

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην πόλη των Τρικάλων και σε πολλές περιοχές του νομού από 15 έως 19…

Read More


Γόμφοι Trail 2025: Στην τελική ευθεία ο 3ος αγώνας

Στην τελική ευθεία ο 3ος αγώνας Γόμφοι Trail «Στα μονοπάτια των προγόνων μας» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025 με δύο…

Read More


Α.Ο Τρίκαλα 2011: Έναρξη συνεργασίας με την Αντρια Ευστρατίου

Η ΑΟ Τρίκαλα 2011 ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την Κύπρια διεθνή αμυντικό Άντρια Ευστρατίου, ενισχύοντας την άμυνα της ομάδας.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα 2011: Στόχος η παραμονή και η ανάδειξη ταλέντων

Ο ΑΟ Τρίκαλα 2011 γυναικών μπαίνει στη νέα σεζόν με στόχο την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία και την ανάδειξη νέων…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.