Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς που τηρούν οι Τρικαλινοί

Η Πρωτοχρονιά στα Τρίκαλα είναι γεμάτη από έθιμα που αρκετές οικογένειες τηρούν πιστά τόσο για να διατηρήσουν την παράδοση όσο και για να γεμίσουν τις ζωές τους με ελπίδα πως ο καινούριος χρόνος θα τους φέρει ευημερία και καλοτυχία.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε αρκετά χωριά, μεγάλες παρέες, φορούσανε κάπες, μαυρίζανε το πρόσωπο με κάρβουνο και κρεμούσαν κουδούνια ή κυπριά στο λαιμό. Γυρίζανε από σπίτι σε σπίτι τραγουδούσανε και μαζεύανε χρήματα, τσίπουρο, λουκάνικα και άλλα κεράσματα. Αυτό το έθιμο εξακολουθεί να υπάρχει σε λίγες κοινότητες όπως για παράδειγμα στο Γοργογύρι όπου σήμερα είχε την τιμητική του.

Την Πρωτοχρονιά η βασιλόπιτα έχει την τιμητική της στο εορταστικό τραπέζι κάθε σπιτιού. Δεκάδες νοικοκυρές ετοιμάζουν με αγάπη και μεράκι την πίτα η οποία εκτός από το κλασικό κέικ μπορεί να είναι τυρόπιτα ή χορτόπιτα, όπως ήταν το έθιμο στα χωριά των Τρικάλων. Μέσα της κρύβουν ένα νόμισμα αλλά κάποιες φορές κρύβουν ένα κομμάτι κλήμα, λίγο άχυρο ή και καλαμπόκι… για καλή τύχη στις γεωργικές εργασίες, ειδικά στα χωριά του κάμπου.

Αγαπημένο έθιμο πολλών Τρικαλινών τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου.

Και φυσικά… τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς όπου παιδιά αλλά και μεγάλοι τραγουδούν τα χαρμόσυνα μηνύματα των γιορτών, φέροντας ευχές για καλή τύχη στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, αλλά και σε όλο τον κόσμο περιμένοντας φυσικά το απαραίτητο κέρασμα.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή