Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θανάσης Λιούτας: Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον πρωτογενή τομέα

Από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές

«Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και οι ραγδαίες και σφοδρές νεροποντές των τελευταίων ημερών και στον τόπο μας, στον Νομό Τρικάλων, δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα και εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και στην πρωτογενή μας παραγωγή γενικότερα», τονίζει ο Θανάσης Λιούτας.

Ο ίδιος βρέθηκε και βρίσκεται πάντα πρώτος, σε όλα τα σημεία των καταστροφών και φέρνει το ζήτημα της στήριξης και της άμεσης αποζημίωσης – γρήγορα και αποτελεσματικά – στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και αυτή τη φορά, με τον ίδιο τρόπο ο εκ νέου υποψήφιος βουλευτής μας κινήθηκε και βρέθηκε δίπλα στους παραγωγούς από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, παρέχοντας συνεχώς την κατάλληλη ενημέρωση για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν. Οι παρεμβάσεις του Θανάση Λιούτα έπιασαν τόπο και αυτή τη φορά.

Στο γενικότερο μάλιστα πλαίσιο της διαχείρισης των εκτεταμένων αυτών ζημιών, ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ ανακοίνωσαν τα εξής πολύ σημαντικά μέτρα:

  1. Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
  2. Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
  3. Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
  4. Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.
TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή