Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος, λένε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική για μας τους ανθρώπους, η πρώτη μέρα του νέου έτους; Τι είναι αυτό που γιορτάζουμε;

Στην ουσία ο εορτασμός αφορά αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της, την πρώτη ημέρα του χρόνου, δηλαδή την μέρα που σηματοδοτεί την έλευση του νέου έτους.

Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς μάλλον καθιερώθηκε από τους Ρωμαίους λίγα χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Δανείστηκε αρκετά στοιχεία από τα Σατουρνάλια, μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στον Θεό Κρόνο (Saturnus) κατά τη διάρκεια της οποίας γινόντουσαν απίστευτα όργια και απίστευτες κραιπάλες.

Πολύ αργότερα, η Εκκλησία, προκειμένου να διακρίνει τους Χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, περιόρισε τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο της χριστιανικής παράδοσης.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την παράδοση η Πρωτοχρονιά είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, καθώς ερμηνεύεται ως μια πίστωση χρόνου που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους για να μετανοήσουν καθυστερώντας την τελική κρίση.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν τα λάθη τους και να αλλάξουν τρόπο ζωής, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γεννηθέντος Χριστού.

Σε πολλές κυρίως Δυτικές χώρες, η Πρωτοχρονιά έχει καθιερωθεί ως η 1η Ιανουαρίου, αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφοροποιήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, που η Πρωτοχρονιά, καθώς και οι γιορτές υπολογίζονται σύμφωνα με το Κινεζικό ημερολόγιο ίδιο ισχύει και για άλλες ασιατικές χώρες που δεν ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Αλλά και στις ισλαμικές χώρες διαφοροποιείται η ημερομηνία της εορτής της Πρωτοχρονιάς. Κι αυτό γιατί το ημερολόγιο διαφέρει, διότι διαθέτει 354 ημέρες, με αποτέλεσμα οι γιορτές να μετακινούνται.

Η Πρωτοχρονιά στις μουσουλμανικές χώρες πέφτει την πρώτη μέρα του μήνα Μουχαράμ, ο οποίος σύμφωνα με το δικό μας ημερολόγιο, είναι κινητός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
MSc Θεολογίας
Πρόεδρος Ιεροψαλτών Τρικάλων
Γ. Γραμματέας ΟΜΣΙΕ©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή