Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων στην Ρουμανία

Με το πρόγραμμα Erasmus+/”Fit 4 Life

Στο Γαλάτσι της Ρουμανίας  πραγματοποιήθηκε η  5η και τελευταία διακρατική συνάντηση του έργου Erasmus+/K229 “Fit 4 Life”, από 22 έως 27 Μαΐου 2023. Στη συνάντηση  συμμετείχαν  τρεις  μαθητές/-τριες της Α΄ Γυμνασίου: Λάππα Ειτρήνη, Καρακούση Αικατερίνη και Παπαναστασίου Κων/νος καθώς και  δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86, υπεύθυνη υλοποίησης του έργου) και Μπλούνα Καλλιόπη (ΠΕ03).

Οι μαθητές/-τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Έτοιμος για τη Ζωή», το οποίο αποτελεί  μια συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το έργο έχει  σκοπό να  προάγει την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, την ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, της υγιεινής  διατροφής, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο σχολείο υποδοχής, “Ștefan cel Mare”, στο Galati της Ρουμανίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των  εταιρικών σχολείων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ισπανία) συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές  δραστηριότητες όπως: στην παρουσίαση των σπουδαιότερων  αθλητών της χώρας τους, στην δημιουργία βιβλίου με  παραδοσιακά παιχνίδια, στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στο βοτανικό κήπο του Γαλατσίου, στο πάρκο περιπέτειας του δάσους Gârbovele, στην κατασκευή παραδοσιακής μάσκας  και γενικά στην γνωριμία με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν να ασκήσουν οι μαθητές μας το νου και το σώμα, να εργαστούν ομαδικά, να κάνουν νέους φίλους, να αισθανθούν, να σκεφτούν, να χαρούν ώστε να ενδυναμωθούν και να είναι «‘Έτοιμοι για τη Ζωή».

Η βόλτα με καραβάκι στις εκβολές του Δούναβη στο Murighiol, η επίσκεψη στο «Parliament Palace – Παλάτι του Λαού» και το Μέγαρο Μουσικής  Athenaeum στο Βουκουρέστι, οι βόλτες στις όχθες του Δούναβη στο Γαλάτσι και οι επισκέψεις στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Grigore Antipa και Μουσείο Επιστημών θα μας μείνουν αξέχαστες.

Παράλληλα, κατά τις συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων αξιολογήθηκε η  μέχρι τώρα πορεία του έργου και συζητήθηκε η τελική έκθεση και η αποστολή των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας και να ανταλλάξουν απόψεις για νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές.

Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερθούμε στην θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε η ελληνική κοινότητα Γαλατσίου, η οποία ιδρύθηκε το 1864, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρουσιάζουν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα ελληνικών χορών με παραδοσιακές στολές.  Η ιστορία του  Γαλατσίου περιλαμβάνει την πρώτη μάχη της Μολδοβλαχίας ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους και είναι εκεί όπου χύθηκε το  πρώτο αίμα του Εικοσιένα.  Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν η πρόεδρος κ. Ροδόκλια Ζαφειροπούλου  μας διηγήθηκε την ιστορία των ελλήνων, κυρίως από την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, που μεγαλούργησαν στην περιοχή ως ναυτικοί, έμποροι σιτηρών, πλοιοκτήτες, βιομήχανοι.  Άρχοντες μια άλλης εποχής, άφησαν το στίγμα τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, την οποία προσπαθεί ο σύλλογος να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε, να κάνουμε νέους φίλους και να ανταλλάξουμε απόψεις. Η  συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ προάγει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες όσων συμμετέχουν σε αυτά και ωφελεί ποικιλοτρόπως τα άτομα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Όλες οι δραστηριότητες  της συνάντησης αλλά και γενικότερα του έργου  υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην ιστοσελίδα του έργου 

Για το 3ο Γυμνάσιο

Η παιδαγωγική ομάδα του έργου

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή