Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το σκάνδαλο με τα ραδιενεργά σκουπίδια από τη Φυλή απόδειξη του επιχειρηματικού κρετινισμού της ΑΓΕΤ – Lafarge

Η είδηση που ταράζει την κοινωνία του Βόλου τις τελευταίες ημέρες είναι πως το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – Lafarge μέσα στους τόνους σκουπιδιών που καίει καθημερινά συμπεριέλαβε και σκουπίδια από το ΧΥΤΑ Φυλής που πιθανά φέρουν ραδιενεργά φορτία. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες γράφτηκαν μια σειρά δακρύβρεκτων ανακοινώσεων από τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας Θεσσαλίας και το δήμο Βόλου, ζητώντας από την εταιρία να δείξει το πρόσωπο της “κοινωνικής εταιρικής ευθύνης” και να διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να γυρίσουμε στην ομαλότητα πραγμάτωσης των συμφερόντων της μεγάλης πολυεθνικής.

Τι επιχειρείται να αποκρυφτεί εντέχνως; Καταρχάς ο επιχειρηματικός κρετινισμός του πολυεθνικού κολοσσού που δεν τον ενδιαφέρει τι θα κάψει προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία του και να υλοποιήσει τους οικονομικούς σχεδιασμούς με επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα και το ελληνικό κράτος. Διάφοροι κύκλοι επιχειρούν να μας πείσουν πως το ζήτημα είναι να μην καίγονται ραδιενεργά σκουπίδια σε μια προσπάθεια να καταπιούμε το συνεχιζόμενο έγκλημα της καύσης σκουπιδιών . Το γεγονός όμως ότι η ΑΓΕΤ – Lafarge έφτασε στο σημείο να κάψει σκουπίδια που πιθανά έχουν ραδιενεργά φορτία αποδεικνύει ότι δεν εκτελεί κανέναν έλεγχο, αδιαφορεί εντελώς για τις επιπτώσεις των επιλογών της στην τοπική κοινωνία και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εύρεση φτηνής καύσιμης ύλης. Μόλις κατέρρευσαν όλες οι περισπούδαστες αφηγήσεις για πιστοποιημένο RDF και άλλες φαντασιώσεις. Η ΑΓΕΤ – Lafarge πολύ απλά καίει ότι βρεθεί μπροστά της και είναι φτηνό.

Την ίδια στιγμή όμως ξεγυμνώθηκε και όλη η ρητορική με τις περιβόητες “επιστημονικές μετρήσεις”. Πώς; Όταν οι μετρήσεις δεν βολεύουν την κυρίαρχη αφήγηση θάβονται στα σκοτεινά ντουλάπια των θεσμικών φορέων, ή εξοβελίζονται ως “αντιεπιστημονικές”, Έτσι έγινε με τις μετρήσεις που αφορούσαν τα σκουπίδια της Φυλής, που μιλούσαν για ραδιενεργά φορτία και παρέμειναν στα αζήτητα από το 2015. Αντιθέτως η απάντηση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που υπάγεται στο υπουργείο ανάπτυξης (!), λέει πως κάποτε είχαν κάνει αναλύσεις στη Φυλή οι οποίες έχουν διαχρονική ισχύ…. (“ Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, είχαν γίνει προ ετών ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, αλλά από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων…”) . Καμία μέτρηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λαϊκή βούληση για άμεση παύση και απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών. Κανένα όριο δεν μπορεί να ορθολογικοποιήσει μια διαδικασία που είναι επικίνδυνη και καταστροφική για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνική πλειοψηφία των κατοίκων του Βόλου η δημοτική αρχή της πόλης, όχι απλά δεν επιχειρεί να βάλει τέλος στην καταστροφική καύση σκουπιδιών, αλλά εκμεταλλεύεται τους κινδύνους για να υλοποιήσει τους επιχειρηματικούς της σχεδιασμούς, προβάλλοντας ως λύση το κοινωνικά ηττημένο σχέδιό της για τη δημιουργία εργοστασίου RDRSRF στο Βόλο. Δημιουργώντας ένα παιδαριώδες σχήμα του τύπου “τα σκουπίδια που θα επεξεργαζόμαστε εμείς θα είναι καλά και ελεγμένα” επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια για το βασικό ένοχο που δεν είναι άλλος από την ίδια την καύση σκουπιδιών. Η ευλαβική προσήλωση στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών και στη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας RDFSRF αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως μερίδες του τοπικού κεφαλαίου αποσκοπούν στο γέμισμα της τσέπης τους με το παιχνίδι των σκουπιδιών και με βασικό θύμα την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτά τα συμφέροντα υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται η συμμαχία της καύσης των σκουπιδιών, έτσι όπως εκδηλώνεται όλα αυτά τα χρόνια στο πρόσωπο των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και του δήμου.

Τα τελευταία γεγονότα επαναφέρουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης εκείνου του κινήματος που θα διεκδικήσει την άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών, το μπλοκάρισμα της δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας RDF- SRF, την εκδίωξη της Lafarge και την κοινωνικοποίηση των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ, την μετεγκατάσταση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου εκτός αστικού ιστού και σε νέα παραγωγική βάση που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στις χρηματιστηριακές ροές των πολυεθνικών κολοσσών. Όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και κάθε πολίτης οφείλουν να συμβάλλουν στην κλιμάκωση της πάλης για τη ζωή και την ελευθερία μας. Σταθμό σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει και το νέο συλλαλητήριο που οργανώνεται από συλλογικότητες του Βόλου στις αρχές της άνοιξης.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή