Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗ» στην Γερμανία

«Join the European table» 
 
Οι βασικοί στόχοι του εγκεκριμένου αυτού Ευρωπαϊκού προγράμματος για το σχολείο μας είναι να προάγει την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων μέσα στην εκπαίδευση, ενισχύοντας τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλοκατανόηση όπως επίσης και την αυτογνωσία. Επιπρόσθετα έχει σα στόχο να προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα των εμπλεκομένων 6 χωρών Ισπανίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Γαλλίας και Ελλάδας στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες,συμμετέχοντας στην προσπάθεια της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και προβλέπονται μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών στις χώρες που συμμετέχουν. Η δεύτερη μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με συμμετοχή 6 μαθητών της Α΄ Λυκείου και 2 εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
 
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019
 
Μια αξέχαστη εμπειρία ξεκίνησε για εμάς, έξι μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Τρικάλων“ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ’ και τους συνοδούς καθηγητές μας, την κυρία Μαρία Σαμαρά και τον κύριο Λάζαρο Κουκουλέτσο. Πρόκειται για το ταξίδι με το πρόγραμμα «Join the European table» ERASMUS+ πάνω στο οποίο δουλεύαμε όλη την σχολική χρονιά, με τελικό προορισμό την πανέμορφη πόλη Lahr της Γερμανίας. Στη συνάντηση αυτή του προγράμματος θα έπαιρναν μέρος ομάδες έξι μαθητών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Αεροπορικώς μεταβήκαμε στο Lahr. Η πόλη αυτή, οικεία και ζεστή, έμοιαζε λες και μας περίμενε. Φτάνονταςσυναντήσαμε για πρώτη φορά τις οικογένειες που θα μας φιλοξενούσανχαρίζοντάς μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε αναμνήσεις μιας ζωής. Η γνωριμία αυτή μας έδωσε περαιτέρω ενθουσιασμό για ό,τι θα ακολουθούσε τις υπόλοιπες ημέρες.
 
Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
 
Πρώτος προορισμός μας η πολιτιστική επίσκεψη στονΜέλανα Δρυμό,ένα μεγάλο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό δάσος στη νοτιοδυτική Γερμανία.
 
Η εκδρομή αυτή ήταν το μέσο για τηνπρώτη επαφή με τις υπόλοιπες ομάδες, με τα μέλη των οποίων επρόκειτο να γίνουμε φίλοι καρδιάς. Ξεκινήσαμε λοιπόν την πεζοπορία μας στο δάσος και ο θαυμασμός μας για το τοπίο γύρω μας μεγάλωνε λεπτό μελεπτό. Πανύψηλα δέντρα,σκούρα χρώματα, μικρά μονοπάτια, χιόνι και ζεστή μεταξύ μας ατμόσφαιρα. Έτσι πέρασε το πρώτο αυτό πρωινό της εβδομάδας. Το μεσημέρι μας βρήκε σε ένα γραφικόεστιατόριο στο δάσος, όπου πήραμε μια γεύση της γερμανικής παραδοσιακής κουζίνας.
 
Η εκδρομή μας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για όλους, μαθητές και ενήλικες,καθώς στιγμές χαλάρωσης περίμεναν όλη την ομάδα του Erasmus+ στο Βade paradies Schwarzwald, στιγμές ανεμελιάς που βοήθησαν όλους μας να αποβάλουμε την κούραση και να δεθούμε με τα υπόλοιπα παιδιά. Αργότερα το βραδάκι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, φτάνοντας γεμάτοι εμπειρίες πίσω στην πόλη του Lahr. Έτσι τελείωσε η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αλλά επρόκειτο να ακολουθήσουν και άλλες που θα μας έμεναν εξίσου αξέχαστες.
 
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
 
Την Δευτέρα στις 8:30 π.μ. έγινε άφιξη όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος στον χώρο του σχολείου. Η κα Gabrielle Budig (συντονίστρια της Γερμανίας) μας καλωσόρισε με έναν εισαγωγικό λόγο και ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των χωρών για τις οποίες είχαν συνεργαστεί όλα τα παιδιά, ώστε να προκύψει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Αργότερα χωριστήκαμε σε μικτές ομάδες, μας γνωστοποιήθηκαν οι αρμοδιότητές μας, όλες σχετικές με την ενσωμάτωση και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα στην οποία ήμουν μέλος εγώ ήταν εκείνη η οποία θα έπρεπε την επόμενη ημέρα, μαζί με κάποιους καθηγητές, να πάρει συνέντευξη από πρόσφυγες οι οποίοι δούλευαν στο εστιατόριο Rebstock. Θα τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους πριν και μετά τον πόλεμο στη Συρία, θα βγάζαμε φωτογραφίες και ύστερα θα εντάσσαμε όλο το υλικό σε ένα σύντομο βίντεο περιγράφοντας τα όσα μας είπαν οι πρόσφυγες. Τέλος, μοιράστηκε σε όλους το πρόγραμμα των επόμενων ημερών και μετά από λίγο αποχωρήσαμε για τα καταλύματά μας.
 
Τρίτη 26 Μαρτίου 2019
 
Την Τρίτη, αφού φτάσαμε στον χώρο του σχολείου, χωριστήκαμε στις ομάδες, που είχαμε τοποθετηθεί την προηγούμενη ημέρα. Η κάθε ομάδα είχε συγκεκριμένο στόχο: τρεις ήταν υπεύθυνες για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με πρόσφυγες, μια για τη δημιουργία ενός ξύλινου κοινού τραπεζιού (σύμβολο του προγράμματος), άλλη ενός τραπεζομάντηλου που θα το κάλυπτε και οι υπόλοιποι για τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου ebook. Από τον χώρο του σχολείου κατευθυνθήκαμε στον αντίστοιχο προορισμό μας, εμείς συγκεκριμένα στο κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ειδών AWO, που ήταν εκεί κοντά. Γνωρίσαμε τον πρόσφυγα από τον οποίο θα παίρναμε συνέντευξη, τον Ντέιβιντ από την Ερυθραία. Μετά από μια αναλυτική ξενάγηση στον χώρο εργασίας του, ήρθε η ώρα της συνέντευξης, κατά την οποία ο Ντέιβιντ ερωτήθηκε για πολλά θέματα σχετικά με την ζωή του πριν και μετά το ταξίδι του για ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία. Την ώρα της συνέντευξης ο καθένας από εμάς είχε αναλάβει συγκεκριμένη εργασία, όπως η κάλυψη φωτογραφικού υλικού, η συλλογή σημειώσεων και φυσικά το προφορικό κομμάτι της δράσης. Στη συζήτηση ο Ντέιβιντ ήταν άνετος. Απαντούσε πρόθυμα στις ερωτήσεις μας και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα τέτοιο άτομο με ένα τόσο έντονο και σκληρό παρελθόν. Γυρνώντας στο σχολείο συγκεντρώσαμε όλο το υλικό που συλλέχθηκε την ώρα της συνέντευξης. Η ημέρα μας τελείωσε εκεί καθώς αργότερα φάγαμε στο εστιατόριο του σχολείου και συνεχίσαμε το απόγευμά μας με τους οικοδεσπότες μας.
 
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
 
Η Τετάρτη κύλησε ομαλά και ήταν μια αρκετά παραγωγική μέρα. Ξεκινήσαμε την μέρα μας συνεχίζοντας στο σχολείο τα εργαστήρια της προηγούμενης μέρας. Η περισσότερη δουλειά είχε ήδη γίνει, οπότε το μόνο που έμενε να κάνουμε ήταν να ετοιμάσουμε βίντεο όπου θα παρουσιάζαμε την δουλειά μας. Το απόγευμα, συναντηθήκαμε στον σταθμό του τρένου και ξεκινήσαμε για την όμορφη πόλη του Φράιμπουργκ. Εκεί είδαμε πολλά αξιοθέατα,το σημαντικότερο από τα οποία ήταν ο Καθεδρικός Ναός του Φράιμπουργκ, γνωστός για το καμπαναριό του που έχει 16 καμπάνες. Το βράδυ δειπνήσαμε σε ένα μοντέρνο εστιατόριο και ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η μέρα.
 
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019
 
Λίγο πριν τη λήξη της ευρωπαϊκής κινητικότητας του προγράμματός μας στα νότια της Γερμανίας, το Στρασβούργο αποτελούσε τη μεγαλύτερη πολιτιστική μας επίσκεψη. Αυτή η πανέμορφη και πολύχρωμη πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας, είναι πρωτεύουσα της Αλσατίας και εκτείνεται κατά μήκος του Ρήνου, στα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας. Καθώς και οι δυο χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχουνμεταξύ τους σύνορα και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά, περνώντας την γέφυρα Pontdel’Europe βρεθήκαμε στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», το Στρασβούργο.
 
Πρώτα απ’ όλα θαυμάσαμε το άγαλμα του περίφημου Γερμανού ποιητή και επιστήμονα Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, ένα μνημείο το οποίο μαρτυρεί την έντονη ιστορική πορεία της πόλης και αισθητοποιεί την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την φημισμένη γαλλική κουζίνα και, πιο συγκεκριμένα, το ξεχωριστό και παντού πλέον διαδεδομένο γαλλικό πρωινό. Γαλλική μπαγκέτα με μαρμελάδα φράουλα, κρουασάν σοκολάτα, χυμός πορτοκάλι και γαλλικός καφές ήταν όλα αυτά που χρειαζόμασταν για να προετοιμαστούμε για αυτό που ακολουθούσε. Έπειτα, περπατώντας και κοιτώντας τις ανθισμένες αμυγδαλιές βρεθήκαμε μπροστά στο Palais Universitaire, ένα φημισμένο και ογκώδες κτήριο που για δεκαετίες λειτουργούσε ως τοκεντρικό του Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου. Η κεντρική του αίθουσα ή αλλιώς Aula μάγεψε τους περισσότερους με το μέγεθος και την αρχιτεκτονική της.
 
Στη συνέχεια έφτασε η ώρα να επισκεφτούμε τον κύριο προορισμό της επίσκεψής μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή το μέρος που πάλλεται η καρδιά της Ευρώπης και κρίνεται καθημερινά η τύχη των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα κτήριο επιβλητικό εξωτερικά και εσωτερικά. Στο μπροστινό μέρος του οι 28 σημαίες των χωρών-μελών κυμάτιζαν αρμονικά. Εκεί, στην αίθουσα ολομέλειας παρακολουθήσαμε ζωντανά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, το debate καθώς και την ψηφοφορία της ημερήσιας διάταξης άφωνοι όλοι με την ταχύτητα που λάμβαναν τα πάντα χώρα και ειδικότερα οι αποφάσεις. Έπειτα, ακολούθησε μια διεξοδική και γλαφυρή παρουσίαση ενός ειδήμονα με θέμα το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φυσικά δεν παραλείψαμε να φωτογραφηθούμε μέσα αλλά κι έξω από το επιβλητικό κτήριο, φανερά ικανοποιημένοι από την κουβέντα και τις γνώσεις που είχαμε αποκτήσει.
 
Ύστερα, συγκεντρωθήκαμε μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του δυτικού κόσμου, τον γοτθικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας. Αυτός ο ναός, που για 227 χρόνια αποτελούσε το υψηλότερο κτίσμα του κόσμου, μαγνητίζει κάθε βλέμμα και στέκεται καμαρωτός μπροστά σε ένα χώρο που προσελκύει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Αποτελεί, παράλληλα, καλλιτεχνικό βήμα για πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου οι οποίοι δείχνουν τα ταλέντα τους οργανώνοντας δρώμενα και μικροπαραστάσεις, μερικές από τις οποίες είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και εμείς. 
 
Έτσι κάπως, έκλεισε και η επίσκεψή μας στη «πρωτεύουσα της Ευρώπης», μια πόλη που γέμισε τη ψυχή και τα μάτια μας με άρωμα γαλλικού καφέ, με γεύση γερμανικού brezel αλλά και με ποικίλα ερωτήματα για τη θέση και την πορεία των κρατών της ηπείρου μας.
 
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019
 
Προτελευταία μέρα… Όλοι μας το πρωί της Παρασκευής μαζευτήκαμε για μια τελευταία φορά στο σχολείοIBGτης πόλης Lahr, για να παρουσιαστούν οι εργασίες των προηγούμενων ημερών. 
 
Μία ομάδα είχε κατασκευάσει ένα πραγματικό τραπέζι, αυτό του JointheEuropeanTable και μια άλλη ένα χειροποίητο τραπεζομάντηλο. Όλα τα παιδιά μαζί πιάσαμε το τραπεζομάντηλο και καλύψαμεσυμβολικά το τραπέζι με αυτό.
Ακολούθησαν οι φωτογραφίες της κάθε ομάδας, των καθηγητών αλλά και τα αποχαιρετιστήρια δώρα που μας ξάφνιασαν… Έπειτα παρακολουθήσαμε τα e-book και όλες τις εργασίες που είχαμε πραγματοποιήσει όλα τα παιδιά τις μέρες που ήμασταν στην φιλοξενούμενη χώρα. 
 
Το απόγευμα απολαύσαμε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, με τραγούδια, χορούς,  παιχνίδι γνώσεων και έναν πλούσιο και λαχταριστό σε φαγητά μπουφέ. Είχαμε ενωθεί και είχαμε γίνει όλοι μια παρέα. Δύο ώρες μετά με βαριά καρδιά και δάκρυα στα μάτια αποχαιρετήσαμε ο ένας τον άλλον και αποχωρήσαμε από την αίθουσα.
 
Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 
 
Νωρίς το πρωίμε ραγισμένη καρδιά και με δάκρυα στα μάτια, για ακόμα μια φορά, αποχαιρετήσαμε τα μέλη των άλλων αποστολών και πήραμε τον δρόμο για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Είχε φτάσει η ώρα της επιστροφής. Η ανυπομονησία μας τώρα για να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους ήταν μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα γυρίζαμε πιο σοφοί, πιο γεμάτοι και πιο ολοκληρωμένοι, αφού η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αυτό μας είχε προσφέρει εμπειρίες και δεξιότητες ζωής.
 
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τους συνοδούς καθηγητές μας που μας επέλεξαν και στάθηκαν δίπλα μας σε όλη την πορεία καθώς και τη διεύθυνση του σχολείου για την υποστήριξη.
 
 
Ο Δ/ντής Η παιδαγωγική ομάδα
Ραφαέλα Αλεξιάδη
Ευαγγελία Κατσιώπη
Ευάγγελος Αργυρόπουλος                Βασίλης Κολοβελώνης
Γιώργος Οικονόμου
Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Κατερίνα Παπαναστασίου
Μαρία Σαμαρά
Λάζαρος Κουκουλέτσος
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή