Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου

Σε Κέρκυρα, Ιωάννινα και Μέτσοβο

Στις 2,3 και 4 Μαΐου 2023, μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο. Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης ήταν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση των τουριστικών αυτών προορισμών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Για κάποιους ακόμη και το ταξίδι με το καράβι από την Ηγουμενίτσα στην Κέρκυρα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στην Κέρκυρα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν:

  • το Παλαιό Φρούριο χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με τους δύο χαρακτηριστικούς λόφους του, όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος ναούς της πόλης της Κέρκυρας, και να θαυμάσουν την υπέροχη θέα του νησιού.
  • το τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου που στεγάζεται στο Παλαιό Φρούριο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί, κα Μαρία Δούρου και η κα Χριστίνα Καλλιαρίδου ενημέρωσαν τη μαθητική ομάδα για το πρόγραμμα σπουδών της σχολής αλλά και για τα άλλα τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
  • το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου το οποίο στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Η επίσκεψη στο μουσείο ήταν επιβεβλημένη διότι περιλαμβάνει σπάνια και μεγάλης αξίας εκθέματα που έχουν γίνει δωρεά από Έλληνες, κυρίως συλλέκτες, παρουσιασμένα πολύ όμορφα και με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος.
  • την πλατεία Δημαρχείου, στην καρδιά της παλιάς πόλης, και να θαυμάσουν το περίφημο Δημαρχείο, την Καθολική Μητρόπολη και το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (κατοικία Λατίνου Αρχιεπισκόπου). Εδώ, στο παρελθόν, συγκεντρωνόταν όλη η κοινωνική, διοικητική και πνευματική ζωή της Κέρκυρας.
  • το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα και την εικόνα του Πολιούχου και Προστάτη της Κέρκυρας.
  • το ανάκτορο του Μον Ρεπό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας που βρίσκεται μέσα στο πάρκο του ανακτόρου Μον Ρεπό και αποτελεί πηγή φυσικής ομορφιάς καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών.
  • το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, που στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.
  • το κοσμοπολίτικο Κανόνι με τη μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας και το Ποντικονήσι
  • τη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών για να προσκυνήσουν την εικόνα Της Παναγίας.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν τη Σπιανάδα, την κεντρική πλατεία του νησιού, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Εκεί, θαυμάσαν τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική των επιβλητικών αρχοντικών και το Λιστόν, που συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Περπάτησαν στα πέτρινα καντούνια της ανάμεσα στα ψηλά παλιά κτίρια και τις κρυμμένες αυλές με βουκαμβίλιες και γεράνια. Δοκίμασαν τοπικές γεύσεις και αγόρασαν ενθύμια. Πάνω απ΄ όλα, όμως, κράτησαν στις ψυχές τους: εικόνες, ακούσματα, μυρωδιές και αναμνήσεις από το μαγευτικό αυτό νησί του Ιονίου.

Στα Ιωάννινα, περιηγήθηκαν στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, είδαν από κοντά την Παμβώτιδα και το κάστρο των Ιωαννίνων, γνώρισαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας της Ηπείρου και γεύτηκαν τα εδέσματα της περιοχής.

Τελικός μας προορισμός ήταν το Μέτσοβο, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι της χώρας. Ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός, ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος τέχνης και πολιτισμού που χαράχτηκε στις μνήμες όλων μας και αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και βίντεο με τις φιγούρες όλων των εκδρομέων.

Οι μαθητές/τριες επέστρεψαν από το εκπαιδευτικό τριήμερο γεμάτοι/τες όμορφα συναισθήματα, μοναδικές εφηβικές αναμνήσεις και πλούσιες εμπειρίες. Ελπίζουμε η χαρά και οι εμπειρίες που βίωσαν να είναι ο όμορφος επίλογος της φοίτησής τους στο σχολείο μας. Οι ωραίες αναμνήσεις τους και, κυρίως, η χαρά τους είναι και δική μας χαρά.

Τη μαθητική ομάδα συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Γκότζιας Κωνσταντίνος, ΠΕ79.01, Μιχαήλ Βασιλική, ΠΕ80, Παπαποστόλου Πορφύριος, ΠΕ04.04 και Στουκογεώργου Αναστασία, ΠΕ78.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή