Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ζημιές στις καλλιέργειες από τους συνεχιζόμενους παγετούς στον Ν. Τρικάλων

Ερώτηση Βουλετων ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και τροφίμων

Ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες έχουν υποστεί οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού. Μετά τις πλημμύρες του Γενάρη στο Δήμο Φαρκαδόνας, πλήγμα, από το χιονιά του Φλεβάρη και τους συνεχιζόμενους παγετούς που επικράτησαν τελευταία, έχουν δεχθεί με ολοσχερή ζημιά οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, κερασιές, μηλιές, ακτινίδια, ελιές), μποστάνια (πεπόνια, καρπούζια) και κηπευτικά. Ζημιές επίσης από το χιονιά και τον παγετό έχουν υποστεί σε απώλεια παραγωγής στο γάλα και οι κτηνοτρόφοι.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση όπου από τη μία αντιμετωπίζουν την καταλήστευση τους από μεσάζοντες, μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους (πχ εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα) και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής κυβενήσεων – ΚΑΠ (ΕΕ) (πχ εκτόξευση του κόστους παραγωγής, υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ,  φοροληστεία κλπ). Από την άλλη βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται χωρίς καμία κρατική στηριξη και προστασία στις καλλιέργειες και στο εισόδημα.

Ο ΕΛΓΑ, ενώ επιβάλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές. Όσοι αγρότες πλήττονται, αν και όταν αποζημιωθούν (ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις από τις παγωνιές του Γενάρη του 2017 σε ελιές και ροδιές στο Ν. Τρικάλων), θα αποζημιωθούν καθυστερημένα και το ποσό αποζημίωσης θα υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς, γιατί ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει με βάση την ασφαλιστική αξία και ο κανονισμός του, με διάφορους κόφτες (πχ άρθρα 7 και 9), πετσοκόβει την όποια αποζημίωση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες και να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.
  • Να δοθεί προκαταβολή και κρατική ενίσχυση για τη συνέχιση και τη φροντίδα των πληγέντων καλλιεργειών, αλλά και την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των πληγέντων.
  • Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση και να ανασταλούν οι υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων για την απώλεια παραγωγής σε γάλα από τον παγετό.
  • Να δοθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις σε ζημιές προηγούμενων χρόνων που εκκρεμούν (όπως από τον παγετό του Γενάρη του 2017 σε ελιές και ροδιές).
  • Να προβεί στην άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις, να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται έγκαιρα και δίκαια στο 100% οι ζημιές στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλα τα ζημιογόνα αίτια.
  • Να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη έργα αντιπαγετικής -αντιχαλαζικής – αντιπλημμυρικής προστασίας που πλήττουν συνεχώς το Ν. Τρικάλων και τις καλλιέργειες των αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή