Λάρισα

Εργασίες αποκατάστασης στο Μπεζεστένι της Λάρισας

Σε τροχιά αποκατάστασης αναστύλωσης και απόδοσής του στην πόλη, βρίσκεται το Μπεζεστένι, ένα από τα σημαντικότερα

16 Jun 2020

Σε τροχιά αποκατάστασης αναστύλωσης και απόδοσής του στην πόλη, βρίσκεται το Μπεζεστένι, ένα από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα μνημεία της Λάρισας.

Στο Μπεζεστένι, το οποίο μαζί με τα άλλα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία που  δεσπόζουν στο λόφο του Φρουρίου, εκτελούνται ήδη εργασίες, μετά την χρηματοδότηση που διασφάλισε με επίμονες προσπάθειες η δημοτική αρχή του Απ. Καλογιάννη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του υπουργείου Ανάπτυξης το 2018. Το έργο χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΠ.Αν.Ε.Κ, ενώ άλλα 2,9 εκατ. θα διαθέσει ο Δήμος προκειμένου  να ολοκληρωθούν τα έργα.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών Εργων Γ. Σούλτη και τον ανα. Προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρα  βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μπεζεστένι, όπου τον υποδέχθηκε η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και στελέχη της Εφορείας.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την εξέλιξη τη α’ φάση των εργασιών που εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη προκήρυξη για την επόμενη φάση. Σημειώνεται πως το έργο αφορά τη συντήρηση, αναστήλωση του μνημείου και την επαναλειτουργία του, με εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα (με υπερύψωση) , την συντήρηση και αναστύλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή, την κατασκευή εσωτερικού  παταριού και όλων των Η-Μ εργασιών και εγκαταστάσεων που απαιτούνται. Παράπλευρα του μνημείου θα κατασκευαστεί υπόγειο κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν αποθήκες, τουαλέτες και οι κεντρικές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Καλογιάννης σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή του για την έναρξη και την πρόοδο των εργασιών, τονίζοντας ότι αποτελούσε διακαή πόθο η αναστύλωση του μνημείου και η επανάχρησή του.

Παράλληλα, τόνισε ότι με  το γκρέμισμα κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από το Μπεζεστένι, όπως και με την δημιουργία του Ρολογιού της Λάρισας – για το οποίο αναμένεται η εκκίνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού – ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι «θα αλλάξει η εικόνα του Φρουρίου».  Επίσης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα και η κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτιρίου επί της οδού Μητροπολίτου Αμβροσίου, δίπλα στο πισω μέρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου.

Την ικανοποίηση και τη χαρά της για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την πορεία των εργασιών εξέφρασε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια.

Το Μπεζεστένι

Η ονομασία Μπεζεστένι σημαίνει αγορά υφασμάτων καθώς προέρχεται από την αραβική λέξη bez που σημαίνει βαμβακερό και τη λέξη bezzaz που σημαίνει έμπορος υφασμάτων.

Χτίστηκε από τους Οθωμανούς και είναι ένα από τα λίγα μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον ελλαδικό χώρο. Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30 επί 20 μέτρα χτισμένο από μεγάλες πέτρες και πλίνθους. Εικάζεται πως ο χώρος αυτός ήταν το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν οι περιουσίες των πλουσίων της περιοχής καθώς και το αρχειοφυλάκιο της πόλης.

Η κατασκευή του διήρκεσε είκοσι δύο χρόνια από το 1484 έως 1506 μ.Χ. Μετά την ανέγερσή του αποτέλεσε τον εμπορικό πυρήνα της πόλης καθώς γύρω από αυτό αναπτύχθηκε η αγορά.

Στο Μπεζεστένι εκτός από το εμπόριο εισαγομένων και ντόπιων υφασμάτων γίνονταν αγοραπωλησίες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, ειδών από κεχριμπάρι και πολύτιμων πετρών. Φυλάσσονταν πολύτιμα αγαθά, οι κληρονομιές των πολιτών και περιουσίες πλούσιων μουσουλμάνων. Επίσης, εκεί γινόταν ο έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων.

Στη βόρεια πλευρά του υπήρχε το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν αρχεία και διάφορα πολύτιμα έγγραφα. Ήταν το κέντρο της λαρισαϊκής αγοράς, το ζωτικότερο τμήμα της. Ήταν πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας και των πολυάριθμων επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης με το τσαρσί (μεγάλη μόνιμη αγορά) και το παζάρι (ο χώρος της υπαίθριας εβδομαδιαίας αγοράς).

Διατήρησε τον εμπορικό του χαρακτήρα μέχρι τον 18ο αιώνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη.

Τo Mπεζεστένι ήταν σημαντικός θεσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι οθωμανικές πόλεις χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που είχαν Μπεζεστένι και αυτές που δεν είχαν. Η γεωπολιτική θέση της Λάρισας και η πλούσια ενδοχώρα της αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Οθωμανούς κατακτητές, ώστε να αναπτυχθούν βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες. Έτσι, κατατάσσεται ως πρώτη πόλη στη Θεσσαλία στην παραγωγή αλλά και στα φορολογικά έσοδα για το οθωμανικό κράτος. Η ύπαρξη του σε μία πόλη ήταν δείγμα πως η πόλη ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο με πολύ σημαντική κίνηση.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης




Μαράβας – Λιούτας “μπλεγμένοι” στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Νομαρχιακά Νέα Πρωτοσέλιδα

Μαράβας – Λιούτας “μπλεγμένοι” στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Δημοσίευμα του bankingnews.gr φέρνει στο προσκήνιο επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ σε συγγενικά πρόσωπα του Θανάση Λιούτα και τον δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα. Ο βουλευτής διαψεύδει και προαναγγέλλει εξώδικο.

Read More


Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της

Νέα ανάρτηση από τη Σοφία Καλογήρου, μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη, αφήνει αιχμές για τον χειρισμό της Δικαιοσύνης και αναζωπυρώνει τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση.

Read More


Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής
Αθλητικα

Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής

Ξεκινούν προετοιμασία οι ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής στα Τρίκαλα. Νέα ρόστερ, νέοι στόχοι και πολλή δουλειά ενόψει της σεζόν 2025–26.

Read More


Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους
Υπολοιποι Δημοι Πρωτοσέλιδα

Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας με ανακοίνωσή της ζητά αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από πλημμύρες και ζωονόσους.

Read More


Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά

Η εξειδίκευση της γνώσης είναι κλειδί για την αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Αυγούστου 2025 στη Μεγάρχη Τρικάλων.

Read More


Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής
Αθλητικα

Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής

Ο Άρης Αγίας Μονής προχωρά σε παρεμβάσεις σε γήπεδο και αποδυτήρια, προετοιμάζοντας την επιστροφή του στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Read More


Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα

Σε μία εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία πραγματοποίησε 1.063 ελέγχους και βεβαίωσε 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή».

Read More


Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος
Αθλητικα

Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος. Αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1988 έως το 1994 και στον Αχιλλέα Μπάρας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.

Η Μαρία Γεωργ. Βάλλα, 87 ετών, έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στον Πλάτανο Τρικάλων.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.